zondag 12 oktober 2014

voormalig kamp ''De Beetse''

 ......de gerestaureerde barak
 maquette van het voormalig kamp ''De Beetse'' aan de Zevenmeersveenweg  Jipsingboertange
 ......het onderkomen van de kampcommandant...
 de voorraadkast
 .....slaapzaal......
 ......oude leren jas en ''scheuvels''

Jipsingboertange

Interneringskamp Sellingerbeetse

In 1935 werd het 'Kamp de Beetse' opgezet als werkverschaffingskamp waar werklozen uit alle delen van Nederland tegen een karig loon met de schop de heidevelden moesten ontginnen.
In en na de Tweede Wereldoorlog heeft het kamp nog vier andere doelgroepen als bewoners gehad en is daarmee uniek in Nederland. In januari 1942 arriveerden vierhonderd joodse mannen uit Amsterdam in 'De Beetse'. Zij moesten als landarbeider werken, maar bezaten nog een redelijke mate van vrijheid en werden vrij correct behandeld.
Op 2 oktober 1942 werd het kamp door Duitse militairen omsingeld en moesten alle bewoners te voet naar het station in Stadskanaal. Vandaar ging het via Westerbork naar Auschwitz, waar de meeste werden omgebracht.
In 1944 kreeg het kamp nieuwe bewoners. Enige honderden mannen in leeftijd variërend van 17 tot 40 jaar werden in het kamp ondergebracht, zij moesten bij de boeren in de regio werken.
Toen deze werkzaamheden in december 1944 klaar waren, werden velen van hen als dwangarbeider naar Duitsland verplaatst.
Toen in september 1944 Zuid-Nederland was bevrijd, brak er paniek uit bij de NSB-ers ('Dolle Dinsdag'), velen vluchtten met hun gezinnen naar Duitsland.
Een groot aantal NSB-ers belandde in Lüneburg. Op bevel van hun leider Anton Mussert keerden de 'Lüneburgers' terug naar Nederland.
Omdat de bevolking deze groep nu niet bepaald met open armen ontving, werden honderden vrouwen en kinderen in het kamp 'De Beetse' ondergebracht.
Na de Tweede Wereldoorlog werd het kamp op 1 augustus 1945 onder leiding van commandant M. Dijkhuis ingericht als 'Bewarings- en Interneringskamp Sellingerbeetse'.
Honderden voormalige NSB-ers en SS-ers uit de provincie, maar ook van daarbuiten, werden er opgesloten.
Het kamp was inmiddels voorzien van prikkeldraad en wachttorens.
De gevangenen moesten helpen bij het werk op het land bij de boeren in Westerwolde.
Op 15 februari 1948 werd het kamp gesloten. De barakken werden afgebroken en verkocht, op één na.., en die is na jareb bakkeleien in 2014 gerestaureerd. 
Bronnen: Westerwoldernieuws.nu en Harm Rijnsbergen

1 opmerking:

LUKEN HULSKER zei

Dankje Marten, het is een bezoekje waard.....