zondag 20 november 2011

Ro-d-Ys Take her HomeRo-d-Ys was in de jaren zestig een Nederlandse beatband uit Oude Pekela, onder leiding van Harry Rijnbergen.

De groep was al enige jaren actief onder de naam Popular Pipers Boys Band, toen ze in 1966 professioneel muzikant werden. De naam van de band werd gewijzigd in Rowdies, maar er bleken al een aantal bands onder die naam op te treden. De uiteindelijke naam werd Ro-d-Ys.

Producent Hans van Hemert (die al met Q65, Zen en Groep 1850 werkte) nam de groep onder zijn hoede, en de eerste single You Better Take Care Of Yourself/Wheels, Wheels, Wheels verschijnt in december 1966. Opvallend was de nasale zang van Harry Rijnbergen, in het Engels met een Gronings accent. Band en producer communiceerden vaak in het Engels, omdat Van Hemert de Groningse tongval niet verstaat.

In 1967 volgden een aantal singles die vooral door Radio Veronica werden gedraaid. De groep toerde door Italië en Engeland, en ook in Duitsland en België werden de platen goed verkocht. De eerste LP Just Fancy oogste goede kritieken. Toen drummer Bennie Groen in het leger moest voor vervulling van zijn dienstplicht kwam Dick Beekman (ex. Cuby + Blizzards) de band versterken. Na zijn ontslag uit het leger kwam Groen echter weer terug als vaste drummer.

1968 moest het grote jaar worden van Ro-d-Ys. Er stond een conceptalbum op de planning onder de titel Earnest Vocation, dat was gebaseerd op de roman De kleine Johannes van Frederik van Eeden. Het album dat paste in het psychedelische tijdsbeeld van dat moment werd goed ontvangen, de singles die vanaf het album uitkwamen hadden echter weinig succes. Toen Rijnbergen in september 1968 de band tijdelijk verliet was hun populariteit al sterk aan het afnemen. In dezelfde periode brak de groep met manager Wim Zomer.

Met een nieuwe manager Krijn Torringa trachtte de band (met Harry Rijnbergen) in 1969 het verloren terrein terug te winnen. Als zangeres werd Annet Hesterman aangetrokken, echter de nieuwe single Winter Woman/Looking for Something Better kwam niet verder dan de tipparade. Rijnbergen en Groen verlieten daarop de band, om zich op advies van producer Hans van Hemert aan te sluiten bij Zen. Na enkele onsuccesvolle singles viel ook deze formatie in 1970 uitelkaar.

Op 23 september 2006 werd, op initiatief van Stichting Ro-d-ys, in Oude Pekela een monument voor de groep onthuld.

In het blad Musicmaker verscheen eind 2006 een uitgebreid artikel over de Ro-d-Ys n.a.v. een interview met Wiechert Kenter.

RTV Noord zond 6 mei 2006 een uur durende radiodocumentaire uit over de Ro-d-ys. Dat gebeurde exact veertig jaar nadat de single 'Take her home' de Top 40 van Radio Veronica binnen kwam. In het klankbeeld kwamen onder meer Harry Rijnbergen, Wiechert Kenter, Wim Zomer, Hans van Hemert, Dick Beekman, Willem van Meegen en Annet Hesterman aan het woord.

Op 29 november 2008 verscheen het boek 'Ro-d-ys Any time, een Groninger beatlegende' van Wiebe Klijnstra en Wessel Gernaat. In het boek met 3 cd's en en een dvd staat de hele geschiedenis van de uit Oude Pekela afkomstige groep beschreven.

2 opmerkingen:

Hendrika zei

Leuke clip. Dit was een van de eerste singles die mijn oudere zus kocht, helemaal grijs gedraaid, jeugdsentiment. (Was dit niet de B-kant van Just fancy??). Afgelopen zomer heb ik voor haar verjaardag een compilatiecd gemaakt, dit nummer staat er ook op :~D.

LUKEN HULSKER zei

Take Here Home was niet de B-kant van Just Fancy, maar hun eerste top 3 hit 1967.

Singles (met hit- of tipnotering
Take Her Home - 6-5-1967 - #3
Just Fancy - 15-7-1967 - #8
Nothing To Change A Mind - 25-11-1967 - #34
Sleep Sleep Sleep - 27-1-1968 - #40
Anytime - 9-3-1968 (TIP)
Winter Woman - 1-3-1969 (TIP)

...en dat er toen al clips werden gemaakt !!!!