zondag 20 juli 2008

Neusring

Gezien in de Stadspolder in de buurt van Drieborg, een koe die naast gele oormerken ook nog een gele plastic ring in de neus, wat is daar de bedoeling van?

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Meestal dragen stieren een ring. Ik dacht dat het tegen wroeten was, maar het kan ook zijn dat ze zo wat 'handelbaarder' worden.

Ik speel je vraag even door.

Anoniem zei

Ik dacht dat ik hier al een reactie had geplaatst? Hoe dan ook, Hendrika, de Drentse melkveehoudster die ik even heb ingeschakeld, liet op haar blogg het volgende weten:
"...dit is een 'anti-zuigring'. Deze pink of koe zuigt bij koppelgenoten aan de spenen. Zijn het koeien, dat drinkt zo'n koe de melk op van een andere koe; zijn het pinken, dan kan deze pink de uier beschadigen. Omdat te voorkomen, krijgen ze zo'n ring. Er zitten stekelachtige uitstulpingen aan de ring, dat irriteert als de koe/pink wil gaan zuigen, en krijgt zij wel een mep. Een ring zonder stekels is een neusring, die wordt inderdaad wel bij stieren gebruikt om ze hanteerbaar te maken."

Zie:
http://boerin.web-log.nl/koetjesenkalfjes/2008/07/wisselvallig.html#comments

Anoniem zei

Dit is een anti-zuigring. Het voorkomt dat de geringde koe/pink aan de spenen van een andere koe/pink zuigt (http://www.distrifarm.be/nl/product/antizuigring-kunststof-groen/389). (Mooie foto's heb je op je site staan!)

LUKEN HULSKER zei

@Gelkinghe en 'Hendrika',
Bedankt voor het beantwoorden van vraag,